Tube Logicin Tarina

Rolandin uraa uurtavan uuden vahvistimen suunnittelun ytimessä

Blues Cube

Lämmin, voimallinen, herkkä, dynaaminen, elastinen…näitä termejä kitaristit käyttävät kuvaillessaan suosikkiputkivahvistimillaan soittamista. Rolandin Tube Logicin ansiosta näitä sanoja voidaan käyttää kuvailemaan myös Blues Cubea.

90-luvun ensimmäisen sukupolven alkuperäisten Blues Cube-vahvistimien soundista dramaattisesti kehittynyt tämän päivän Tube Logic tuottaa tarkasti kompleksisen, erittäin interaktiivisen klassisen putkisoinnin viimeistä piirtoa myöten, tarjoten maagisen “se” -ominaisuuden, joka nostaa kitaravahvistimen yksinkertaisesta äänijärjestelmästä eläväksi, hengittäväksi musiikki-instrumentiksi.

Mahtava soittofiilis, särökontrolli soittodynamiikalla ja äänenvoimakkuudella, avonaisuus, helinä, virtalähteen “kyykkäys” ja niin edelleen - kaikki, mitä soittajat rakastavat hienossa vireessä olevassa putkivahvistimessa on mukana Blues Cubessa.

Kitara ja vahvistin: Yhtäläiset sointipartnerit

Vakavissaan olevat sähkökitaristit tietävät, että valittu vahvistin on heidän sointinsa elintärkeä komponentti ja aivan yhtä tärkeä kuin soitettava kitara. Sähkökitara ei herää eloon ennenkuin se kytketään vahvistimeen - ilman vahvistinta sillä ei ole vahvaa ääntä.

Lisäksi vahvistin muokkaa lopullista soundia äärettömän paljon. Vaikka Sinulla olisi maailman halutuin vintage-kitara, et saa sitä laulamaan täydessä potentiaalissaan pelkästään kallista vahvistinta käyttäen. Sen vuoksi kokeneet sessiokitaristit käyttävät niin paljon aikaa löytääkseen vahvistimia, jotka täysin tukevat heidän persoonallista soittokosketustaan ja mieltymyksiä.

Vintage Tubes

Klassinen putki-design on epäilemättä ollut parhaan kitarasoundin mittatikku sähkökitaran alkuajoista saakka. Tweed-aikakauden combo-vahvistimet 1950-luvulta ovat olleet tarkan soittajan kestosuosikkeja rikkaan soundinsa, dynaamisen tuntuman ja herkullisen, kosketusherkän särönsä ansiosta. Ne ovat myös olleet suuresti vaikuttamassa myöhempien aikojen vahvistinsuunnittelijoita, niiden piirit ovat myös olleet perustana 60-luvun lopussa ensi kertaa nähdyille ikonisille stack-vahvistimille.

Blues Cube-sarjan ytimessä olevan kekseliään Tube Logic-suunnittelun filosofiana on ollut saada mukaan kaikki se, mitä soittajat rakastavat klassisen aikakauden putki-tweedvahvistimissa. Ei pelkästään soinnin luonne vaan myös orgaaninen fiilis ja soittotuntuma - lyhyesti, jokainen nyanssi, mikä tekee vahvistimesta todellisen musikaalisen instrumentin. Sellaisen instrumentin, mikä inspiroi Sinua ja saa mahtavan fiiliksen aikaan joka kerran, kun alat soittaa sillä.

Raikkaaseen, moderniin lähestymistapaamme kuuluu myös putkivahvistimien huonojen puolien, kuten vikaherkkyyden ja toimintavakauden vaihtelun eliminoiminen. Olemme myös sisällyttäneet mukaan muutaman suuren edun tämän päivän soittajalle - saat saman “oman" soundisi millä tahansa äänenvoimakkuudella; vahvistimen, joka ei paina liikaa; sekä luotettavan, huoltovapaan toiminnan.

Tweed-aikakauden soinnin tekeminen

Vintage Tube Amplifiers

Blues Cuben soinnin etsintä alkoi komponenteista, joista palvotun tweed-aikakauden vahvistimen putkikytkennän raami koostuu. Tämä on siis etuasteosa, jossa on yksi 12AY7 ja kaksi 12AX7 putkea, passiivinen tone stack sekä “long-tail pair” vaiheenkääntäjä. Class AB “push/pull” lähtöosassa on kaksi 6L6GC pääteputkea sekä lähtömuuntaja. Pääteosassa on GZ34 rectifier-putki, pääteputkissa käytetään kiinteän biaksen metodia.

Yksittäisten komponenttien lisäksi on tärkeää ymmärtää, kuinka osaset toimivat yhdessä jokaisella tavalla, joka vaikuttaa vahvistimen luonteeseen. Esimerkiksi putkityyppien lisäksi virtalähde on vahvistimen soinnin luonteeseen suuresti vaikuttava, tärkeä osa. Virtalähdetyypit kuten B+ tai C- ovat merkittäviä seikkoja, jotka vaikuttavat syvästi pääteputken gain-käyrään tai saturointiin.

Early prototype of Blues Cube

Blues Cuben aikainen prototyyppi

Virtalähteen ja pääteputkien dynaamisessa vuorovaikutuksessa on tietty piste, joka tuottaa erityisen hyvän fiiliksen soittajalle. Atakki ja sustain—putkivahvistimen tunnusomainen “bite” and kompressio—yhdistyvät hienosti hyvässä vahvistimessa. Tämän erittäin tärkeän ominaisuuden saavuttamiseksi teimme säätöjä yhä uudelleen, kunnes täydellinen balanssi saavutettiin.

Blues Cuben päätevahvistinosa on myös viritetty syvällisesti push-pull -putkikytkennän mukanaan tuomat dynaamiset vaikutukset huomioon ottaen. Tämä on suuresti vaikuttanut eri säröpiirteiden, kuten crossover-särön, symmetrisen ja epäsymmetrisen särön sekä “kyykkäyksen” vaikutusta ylä-ääneksiin ja niiden sointiin, joka puolestaan vaikuttaa yleistuntumaan.

Testing and tuning of Blues Cube speakers

Blues Cube-kaiuttimien testaus ja viritys

Blues Cuben etuaste-osassa käytetään korkean impedanssin FET-tuloa sekä differentiaalista siirtometodia, joilla puhdas kitaran signaali saadaan säilytettyä sen matkatessa kytkennän läpi. Päätevahvistinosassa on jälleen yksi erinomaisen kitarasoundin tärkeä komponentti - diskreetti transistorivahvistin, jota kaiuttimen luonteenpiirteiden kanssa vuorovaikuttava korkean impedanssin piiri syöttää. Tätä vahvistin-kaiutinparin vuorovaikutusta hienosäädetään DSP:llä erittäin tarkasti.

Tehokontrollia ilman kompromisseja

Blues Cube Power Control

Putkivahvistinta pitää soittaa lujaa ja sen pääteputkiä rääkätä, jotta sen soundi aukeaa ja se soi parhaiten. Tämä orgaaninen käyttäytyminen on luonnollisesti myös osana Blues Cuben sointia. Realismi on kuitenkin se, että kitaristikin on soitto-olosuhteiden armoilla eikä voi aina vääntää vahvistintaan “täpölle”.

Näissä tilanteissa usein putkivahvistimen lähdön ja kaiuttimen väliin asennetaan vaimennin. Vaikkakin tämä metodi on melko tehokas, se kuitenkin vaikuttaa jonkin verran heikentävästi sointiin, dynamiikkaan sekä tuntumaan. Tämä pahenee vaimennusta kasvattaessa, koska päätevahvistimen kuorma kevenee, kun vaimennusta lisätään.

Blues Cubessa on säädettävä tehonvaimennus valmiina, sen avulla saat lujaa soivan vahvistimen soinnin aikaan myös pienemmällä äänenvoimakkuudella. Tämä ei kuitenkaan ole vain yksinkertainen vaimennin. Tube Logicissa pääte toimii täydellä teholla myös silloin, kun lähtötehoa lasketaan vaimentimella. Lähtöteho pudotetaan tehonsäätöpiirissä itsessään, näin suuren kuorman sointi ja pienempi äänenvoimakkuus ovat samaan aikaan mahdollisia eikä sointiin vaikuttavia kompromisseja tarvitse tehdä.

Intohimona upea kitarasoundi

Blues Cube Tube Logic Logo

Miten Blues Cubesta tuli todellinen musikaalinen instumentti? Vaikka vahvistin kehitettiin insinöörien toimesta, todelliset vastaukset saatiin vasta pitkien, useiden muusikoiden kanssa pidettyjen testisessioiden jälkeen.

Kun kitaristi ja vahvistin löytävät toisensa, ei soitosta tahdo tulla loppua - soittaja, vahvistin ja kitara toimivat yhtenä, saumattomasti toisiinsa liittyneinä. Jotkin soittajista kuvailevat tätä orgaanista vuorovaikutusta “keskusteluksi” instrumenttinsa kanssa. Tuloksena on upea inspiraatio, joka nostaa soiton korkeimmalle tasolle. Tämä on instrumenttimme, Blues Cuben, perimmäinen tarkoitus.

Blues Cube-vahvistimet